כל אדם הסובל מבעיה רפואית כזאת או אחרת, ומעוניין לממש את זכויותיו מול ביטוח לאומי, חברות הביטוח או קרנות הפנסיה – נדרש לעבור תהליך בירוקרטי מסוים. אחד השלבים העיקריים בתהליך הוא ביקור אצל הוועדה הרפואית, הקובעת את אחוזי הנכות המגיעים לאדם, וכפועל יוצא מכך – את הקצבה ו/או הפיצויים המגיעים לו. אז כיצד מנוהלת הוועדה הרפואית?
מהי הוועדה הרפואית?
בעולם אוטופי, כל אדם הסובל מבעיות רפואיות כאלו ואחרות, היה יכול לממש את זכויותיו ולקבל את המגיע לו במהירות האפשרית וללא פרוצדורות מיותרות, אך נכון להיום, מימוש הזכויות הרפואיות שלנו כרוך בתהליך בירוקרטי ממושך ובניהול תביעה כנגד גופים שונים – המוסד לביטוח לאומי, חברות הביטוח, קרנות הפנסיה ועוד.
אחד השלבים העיקריים בתהליך מימוש הזכויות הרפואיות שלנו כרוך בביקור אצל הוועדה הרפואית. הוועדה הרפואית מורכבת משני גורמים – רופא בעל תחום מומחיות רלוונטי לפגיעה הנדונה ומזכיר הוועדה, האחראי על רישום דו"ח הוועדה. בסופו של דבר, מסקנות הוועדה יקבעו את אחוזי הנכות המגיעים לאדם הנפגע ואת הקצבה ו/או הפיצויים המגיעים לו.
סוגי וועדות רפואיות
סוגי הוועדות הרפואיות השונות נבדלות האחת מהשנייה על פי נושאי הטיפול השונים:
ועדות רפואיות מטעם ביטוח לאומי
ועדות רפואיות מטעם ביטוח לאומי מתעסקות בנושאים העיקריים הבאים: ועדות תפקודיות, נפגעי עבודה, מס הכנסה, זכויות בגין ילדים נכים ועוד.
וועדות רפואיות מטעם חברות הביטוח
ועדות רפואיות מטעם חברות הביטוח מתעסקות בעיקר במקרים של אובדן כושר עבודה ותביעות הקשורות לפנסיה.
כיצד מנוהלת הוועדה הרפואית?
לאחר שהרופא המומחה עיין במסמכים הרפואיים הרלוונטיים שהוגשו במסגרת התביעה, מזכיר הוועדה יזמין את התובע אל החדר ויבקש ממנו להזדהות באמצעות תעודה מזהה ותמונה ובמעמד זה יוצגו הגורמים המרכיבים את הוועדה.
לאחר מכן, התובע יפרט בפני הרופא את בעיותיו הרפואיות ובמקרים מסוימים, ייתכן והרופא יבקש לערוך בדיקות נוספות מטעמו. בסופה של הפגישה יתבקש התובע לחתום על פרוטוקול הוועדה ובהתאם להצגת הדברים, הבדיקות וכלל החומר הרפואי שצורף, הוועדה תקבע את החלטותיה – קביעת אחוזי הנכות או דרישה לביצוע בדיקות השלמה נוספות.
כיצד ניתן להתכונן אל הוועדה הרפואית?
אל הוועדה הרפואית מומלץ להתכונן באמצעות הכנה מראש של הטענות שאתם מתכוונים להעלות בוועדה ולהביא סימוכין לטענות שלכם, דוגמת חוות דעת רפואית של גורם מומחה, אליה הוועדה הרפואית חייבת להתייחס וככל והצדק עמכם, הרי שחוות הדעת הרפואית מהווה את נקודת ההבדל בין דחיית התביעה לבין מימוש מלוא הזכויות המגיעות לכם.
לסיכום
הוועדה הרפואית היא אחד הגורמים המהותיים בתהליך מימוש הזכויות הרפואיות שלנו והיא מתנהלת ע"י רופא מומחה ומזכיר הוועדה, כאשר הרופא המומחה יקבע את אחוזי הנכות הרפואית לאחר עיון במסמכים הרפואיים הרלוונטיים ושמיעת טענותיו של הנפגע. לאור חשיבות החלטות הוועדה הרפואית, מומלץ יהיה להגיע אליה עם חוות דעת רפואית מקצועית.