חיפוש

מה צריך לעשות כדי להשתחרר?

שירות צבאי בצה"ל הוא חובה המוטלת על רוב אזרחי ישראל בהגיעם לגיל 18. עם זאת, ישנם מקרים שבהם ניתן לקבל פטור או שחרור מהשירות מסיבות שונות – בריאותיות, דתיות, משפחתיות ואחרות. כאן נפרט את הדרכים העיקריות לקבלת שחרור מלא משירות צבאי בצה"ל.

 

פטור על רקע רפואי

הדרך הנפוצה ביותר לקבלת שחרור היא מסיבות רפואיות. מלש"בים שאינם כשירים לשרת מבחינה בריאותית עוברים ועדה רפואית הבוחנת את מצבם ומחליטה האם הם זכאים לפטור. הפטור יכול להינתן עקב בעיות פיזיות, נפשיות או שילוב של השתיים.

התהליך כרוך באיסוף מסמכים רפואיים רלוונטיים והגשתם לוועדה. במידת הצורך, הוועדה תזמן את המלש"ב לבדיקות נוספות. אם נקבע כי אינו כשיר, יקבל פטור מלא או חלקי בהתאם לחומרת מצבו.

 

פטור מטעמי דת

נשים דתיות רשאיות לקבל פטור מגיוס מטעמי דת. זאת, בתנאי שחתמו על הצהרה שהן שומרות על אורח חיים דתי ואינן מעוניינות לשרת בצבא מסיבות אלו.

גברים דתיים לומדים בישיבה זכאים לדחיית שירות עד גיל 22. בתנאי שהם עומדים בדרישות הלימוד בישיבה ועוברים את "מבחן הכנות" השנתי. בגיל 22 הם יכולים להמשיך לדחות את השירות, להתגייס לשירות מקוצר או להשתחרר לאזרחות.

פטור מטעמי דת

שחרור מטעמים משפחתיים

מלש"בים במצב משפחתי מורכב יכולים לבקש שחרור מנימוקים משפחתיים. למשל, אם הם נשואים ו/או הורים לילדים, אם הם בני יחידים להורים מבוגרים או חולים הזקוקים לעזרה, או אם יש להם אח/ות עם מוגבלות הדורשים טיפול.

במקרים כאלו הם נדרשים להגיש בקשה מנומקת בכתב בצירוף מסמכים תומכים כמו תעודת נישואין, תעודות לידה, מסמכים רפואיים של בני המשפחה וכד'. כל מקרה נבחן לגופו והחלטה מתקבלת בהתאם לנסיבות האישיות.

 

אי-התאמה לשירות צבאי

מלש"בים שאינם מתאימים לשירות מסיבות אישיותיות, התנהגותיות או אחרות, יכולים גם הם לבקש שחרור. ההחלטה מתקבלת לאחר הערכה של קצין בריאות הנפש או ראיונות עם גורמי מקצוע בצבא. בדרך כלל, מדובר בתהליך ממושך שעשוי לכלול שירות במסלול אלטרנטיבי כמו שירות לאומי או אזרחי. מרגישים חנוקים מהצבא? פנו למסייעת ותקבלו סיוע מקצועי, מהיר ואדיב.

 

שחרור מוקדם במהלך השירות

חיילים המבקשים להשתחרר במהלך שירותם יכולים להגיש בקשה מנומקת לוועדת השחרורים של הצבא. סיבות אפשריות הן שינוי במצב המשפחתי או הבריאותי, קשיים כלכליים קיצוניים, בעיות משמעת חוזרות ועוד.

דיון בבקשה מתקיים בנוכחות נציגי הצבא והחייל. במקרים המתאימים מאושר שחרור מוקדם, לעתים בתמורה לתנאים מסוימים כמו השלמת שירות לאומי.

 

לסיכום

קיימות מספר דרכים לקבלת פטור או שחרור משירות צבאי בצה"ל. השכיחות שבהן הן מסיבות בריאותיות, דתיות ומשפחתיות. הפטור ניתן בדרך כלל על סמך בחינה של מסמכים רפואיים או אישיים רלוונטיים על ידי הגורמים המוסמכים.

תהליכי הפטור והשחרור אינם פשוטים וכרוכים בבירוקרטיה לא מבוטלת. עם זאת, במקרים המתאימים, הם מאפשרים למי שאינם יכולים או אינם מעוניינים לשרת מכל סיבה שהיא – לקבל פטור מלא או חלקי ולהשתלב בחברה האזרחית.

שחרור מוקדם במהלך השירות

אהבתם את הכתבה ? שתפו בקליק
באותו נושא
עורך דין פלילי
מתי כדאי לפנות לעו"ד פלילי?

ההחלטה לפנות לעורך דין פלילי היא החלטה קריטית בהליך המשפטי, במיוחד כאשר עומדים בפני אישומים פליליים או חקירות. החלטה זו יכולה להשפיע באופן משמעותי על

קרא עוד »
תביעה משפטית
איך ליישב סכסוכי שכנים?

סכסוכים בין שכנים יכולים להיות מקור ללחץ ותסכול מתמידים. בין אם מדובר במחלוקת על גבולות רכוש, רמות רעש או חיות מחמד, קונפליקטים אלה יכולים להסלים

קרא עוד »